Vrijheid . Zingeving

Life coach

Wil je meer plezier, voldoening of ruimte ervaren in het dagelijks leven?

Een life coach helpt jou inzicht te krijgen in jouw gedrag en (denk)patronen. Zodat je betere keuzes kunt maken.

Overzicht . Indeling

Inhoudsopgave

Betekenis . Uitleg

Wat is life coaching?

Met life coaching leer je jezelf beter kennen. Zodat je keuzes kunt maken (in het hier & nu) die beter aansluiten bij jouw waarden als persoon. Je kunt hierdoor weer de regie in eigen handen nemen en verder wanneer je vastloopt.

Samen met een levenscoach onderzoek je jouw (denk)patronen en vind je zelfstandig oplossingen voor jouw coachvraag. Een leef coach zet oefeningen in waardoor je anders leert kijken naar situaties en jezelf.

Afgebeeld zie een versimpelde weergave over hoe personal life coaching werkt in 5 stappen.

Bekijk veel voorkomende situaties waarbij een life coach kan helpen om jou weer verder te helpen.

Lifecoach uitleg

Life coaching met Jonathan

Je bepaalt zelf het onderwerp waar je life coaching voor wilt ontvangen, dit bespreken we uitgebreid tijdens de intake.

Daarna gaan we in de één-op-één sessies onderzoeken hoe je de huidige situatie kunt veranderen. Zodat je in de toekomst betere keuzes kunt maken. Je leert jezelf en je gedachten beter kennen.

Een gemiddeld life coach traject bestaat uit 5 sessies. We spreken elkaar om de 2 weken en onze kennismaking is altijd gratis.

Praten . Wij

Voor wie is een Levenscoach?

Een levenscoach is handig om in te schakelen als je doelgerichte coaching in het dagelijks leven wil doorbreken.

Je krijgt inzicht in jouw eigen patronen en ontdekt zelf hoe je anders kunt reageren in situaties.

Onderwerpen waarbij een life coach jou kan helpen zijn bijvoorbeeld.

Wat doet een lifecoach?

Een lifecoach kan jou helpen met veel verschillende dingen. Hieronder lees je wat een levenscoach wel én niet doet;

Een levenscoach stelt (net zoals alle coaches) vooral vragen en geeft je (kleine) opdrachten mee die je kunt uitvoeren tijdens het coachgesprek of thuis. Het doel hiervan is om jouw zelfinzicht te vergroten. Een leefcoach is van nature praktisch en positief ingesteld. 

Een levenscoach is géén psycholoog. Je zal tijdens een coachingsgesprek niet snel hoeven graven in vervelende herinneringen. Wel ga je het hebben over alledaagse zaken en waarom je bepaalde beslissingen maakt in jouw dagelijkse leven.

Geld . Waarde

Wat kost een Life coach?

De prijzen die worden gerekend voor lifecoaching liggen tussen de 70 en 150 euro per sessie. De tarieven worden bepaald door meerdere factoren. Onderstaand vind je een kort overzicht van de belangrijkste factoren die de prijzen van een lifecoach bepalen.

1. Ervaring life coach
Een ervaren life coach komt vaak sneller tot de kern en deze coach heeft meer levensjaren om uit te putten.

Dit wil niet zeggen dat startende life coaches minder waardevol zijn. De klik met jouw life coach is minstens zo belangrijk als de deskundigheid en ervaring. Het blijft een persoonlijke keuze.
2. Life coaching online of fysiek
Iedereen is (zeker tijdens Corona) online te vinden en daarom bestaan er tegenwoordig een life coach online. Voor sommigen handig want je hoeft de deur niet uit en het kan fijn zijn om vanuit je eigen vertrouwde omgeving te praten met een life coach.

De online life coach kosten zijn (over het algemeen) lager dan de traditionele manier van coachen. Logisch want er is geen reistijd en er hoeft geen locatie te worden afgehuurd.
3. Pakket of losse sessies?
Voordat je start met het coachingstraject spreek je af hoeveel sessies je ongeveer nodig hebt om jouw coachvraag te beantwoorden. Meestal zijn de life coach kosten voor de pakketvorm goedkoper dan de losse gesprekken.

Vaak kun je binnen 4 tot 6 sessies voldoende kennis opdoen waardoor je zelfstandig verder kunt. Wil je daarna nog afspreken? Dan kun je losse gesprekken inplannen.
4. Particulier of zakelijk?
Je kunt bij de meeste werkgevers een ontwikkelingsbudget krijgen, waardoor de kosten voor een life coach (deels) betaald worden. Deze tarieven liggen meestal hoger dan voor particulieren, deze kosten zijn namelijk aftrekbaar voor het bedrijf. En eerlijk. Welke werkgever wil nou geen medewerker die goed in zijn of haar vel zit.

Mocht je zelf de beslissing nemen om met een levenscoach aan de slag te gaan dan gelden vaak lagere tarieven. Informeer hiernaar als je in gesprek gaat met een life coach.
Previous slide
Next slide

Zo kies je de beste Life Coach

Life coaching met Jonathan

Goed om te weten is dat een intake (kennismakingsgesprek) gratis is bij JGN Coaching. Het gesprek duurt ongeveer 45 minuten en je bepaalt zelf of je verder wilt.

Als lifecoach ben ik praktisch en direct. Waar nodig zal ik je uitdagen en ik vind het belangrijk dat we ook samen kunnen lachen (het leven is al serieus genoeg). 

Werkwijze . Structuur

Hoe ziet een traject er uit?

Ieder coachingstraject verloopt anders. Soms ben je binnen 2 sessies al op een punt dat je voldoende inzicht en antwoorden gevonden hebt. Én soms zijn er trajecten die meer dan 10 sessies in beslag nemen. Toch is er voor ieder lifecoachtraject een vaste structuur.

1. Intake life coach
Je start met een (vaak gratis) kennismakingsgesprek van ongeveer 45 tot 60 minuten. Tijdens dit gesprek voel je of er een klik is met jouw life coach en formuleer je jouw coachingsvraag of coachingsvragen.

De levenscoach geeft een inschatting van het aantal sessies dat nodig is. Gemiddeld ligt dit tussen de 4 en 6 sessies.
2. Lifecoach sessies
Je ziet jouw life coach ongeveer eens per 2 tot 3 weken. Dit is het effectiefst omdat je ruimte hebt om even rustig na te denken over wat je hebt besproken.

Tijdens deze gesprekken ga je inhoudelijk in op jouw coachingsvraag. Wat is het gewenste gedrag? Soms met bijbehorende fysieke oefeningen.
3. Afronding life coaching
Voel je dat je coachvraag beantwoord is en dat je nu wel jouw doelen kunt bereiken? Dan is het tijd om zelfstandig verder te gaan zonder behulp van jouw life coach. Lekker bezig!

Het doel van coachen is altijd om jou de handvatten te geven om jezelf te redden. Uiteraard kun je afspreken dat je elkaar over een aantal maanden even belt om te weten hoe het gaat met jou. Dit is afhankelijk van de voorkeur van jouzelf en de life coach.
Previous slide
Next slide

FAQ Life coach

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over een life coach.

Het voornaamste verschil tussen een lifecoach en psycholoog is de manier hoe je behandelt wordt (behandelmethode).

Een psycholoog is opgeleid tot het stellen van diagnoses bij een cliënt en de focus ligt op het verminderen van de lijdensdruk (angst of waar je last van hebt) tot een acceptabel niveau.

Een lifecoach focust zich op de zaken die goed gaan in jouw leven en probeert deze patronen (jouw denken en doen) vaker terug te laten komen zodat je meer balans krijgt in jouw leven.

De kwaliteit van de life coaching is niet afhankelijk van online of op locatie. Wel kun je een persoonlijke voorkeur hebben, in de praktijk wisselen deze vormen van coaching zich af. Afhankelijk van hoe jouw agenda eruit ziet en wat je prettig vindt.

Sommige coachees vinden het fijner om online life coaching te doen omdat er ‘iets meer’ afstand is en persoonlijke verhalen makkelijker te vertellen zijn. Anderen vinden het belangrijk om iemand recht in de ogen aan te kunnen kijken. Jouw keuze.

De duur van een lifecoachtraject verschilt per coachvraag. Soms is de coachvraag binnen 3 sessies beantwoord en soms kan een traject 10 sessies duren.

Het doel van de life coaching sessies is om de zelfkennis en keuzevrijheid te vergroten, dit kan betekenen dat je ‘nieuwe dingen’ van jezelf ontdekt en dan is het vaak fijn om dit met jouw life coach verder te onderzoeken.