geen zin in werk

Datum: 17 augustus 2022

Geen zin in werk

Ben je net op vakantie geweest en voelt het loodzwaar om weer aan de slag te gaan? Of merk je dat die werkdagen wel héél erg lang duren de laatste weken?

Geen reden tot directe paniek, want veel meer mensen hebben dit gevoel weleens ervaren. Maar als het langere tijd aanhoudt is het misschien wel de moeite waard om dit verder te onderzoeken.

Overzicht . Indeling

Inhoudsopgave

coach jonathan

Auteur: Jonathan Neijssel

Leestijd:5 minuten

Geen zin om te werken

Het overkomt de meeste mensen tijdens hun werkzame leven: minder motivatie om te werken. En laat me voorop stellen, dat hoeft geen probleem te zijn als dit wel eens voorkomt. Maar als je merkt dat deze weerzin langere tijd aanhoudt en dat het je persoon begint te beïnvloeden, dan is het misschien wel tijd om naar dat gevoel te luisteren.

Oorzaken geen zin in werk

De reden waarom je geen zin hebt om te werken kan van binnen (intrinsiek) en/of buiten komen (extrinsiek). Een aantal veel voorkomende redenen voor minder werkplezier:

  • Verandering in je privé situatie die meer prioriteit heeft;
  • Geen uitdaging (meer) in je dagelijkse taken;
  • Missende doorgroei mogelijkheden bij je werkgever;
  • Onvoldoende zingeving of voldoening in je baan;
  • De sfeer onderling met de collega’s is negatief;
  • De bedrijfscultuur sluit niet aan bij jouw normen en waarden.

Zoals je ziet kunnen verschillende redenen ervoor zorgen dat je denkt: ik heb geen zin om te werken. Dit zuigt energie en maakt je waarschijnlijk niet de leukste versie van jezelf. Wat kun je hieraan doen?

Waar je wel invloed op hebt is de manier hoe je hiermee omgaat. Iedere persoon en situatie is anders, toch zijn er manieren om je werkdag beter door te komen.

Benieuwd hoe ik ervoor zorg dat mijn werkdagen leuker en efficiënter worden?

Mini-test over werkplezier

Klaar voor een kleine test? Ik zou je willen uitdagen om de onderstaande vragen EERLIJK te beantwoorden.

Kun je met een gerust hart NEE antwoorden? Lekker bezig en vooral door blijven gaan met wat je aan het doen bent! 

Maar heb je één of meerdere vragen met JA beantwoord? Dan is dit misschien wel het moment om te luisteren naar de signalen van je lichaam en gedachten. Wat zou je hier aan kunnen doen?

Een life coach kan je helpen om jezelf beter te leren kennen, zodat je achterliggende patronen leert herkennen. Leer bijvoorbeeld hoe je anders kunt reageren in situaties, zodat je fijner en energieker kan leven.

Een loopbaancoach focust zich juist op jouw carrière: wat wil je, wat kun je en wat moet er van je. Ontdek wat waar je energie van krijgt, zodat je weer motivatie krijgt om aan de slag te gaan. Of om een nieuwe baan te vinden die beter bij jou aansluit.

Tips om weer zin in werk te krijgen

Met relatief kleine aanpassingen kun je werkdagen een stuk leuker, makkelijker en effectiever maken. De onderstaande werktips gebruik ik zelf ook als ik aan de slag ben.

De tips zijn een mengelmoes tussen effectiever werken en het leuker maken voor jezelf. Voel je vrij om jouw eigen draai eraan te geven, het gaat er namelijk om dat het voor jou werkt.

Beloon jezelf na een (grote) taak op werk

Daarmee bedoel ik niet dat je voor ieder correct geschreven woord een ijsje mag gaan eten (dit schreef ik toen het buiten 30 graden was en ik daar heel veel zin in had). Wel bedoel ik ermee dat je na het vervullen van een taak ‘iets’ hebt om naar uit te kijken.

Wat is dan een goede beloning? Zelf ga ik een rondje wandelen, met een bal hooghouden of verwen ik mezelf met een uitgebreide lunch, zolang ik er maar gelukkig van word en daar mag je best de tijd voor nemen.

Neem voldoende rust tussen werkzaamheden

Misschien herken je dat gevoel wel, dat je hoofd na een aantal uur werken niet meer mee wil doen. Alles gaat langs je heen. Surprise, je hersenen zijn ook niet gemaakt om maar door te blijven gaan. Verschillende onderzoeken geven aan dat je aandachtsspan maximaal tussen de 15 en 30 minuten ligt. Dat is waarschijnlijk korter dan je dacht. Je kan je hersenen gelukkig weer opladen door ze even 5 minuten rust te gunnen.

Hoe doe je dat? Geen scherm, staar  even uit het raam of (mijn persoonlijke favoriet) jongleer eens met 3 zakjes tot de 30. Meer weten over effectief werken en rust nemen? Check dan de Pomodoro techniek.

Batchen van taken op je werk

Schakelen tussen taken is dodelijk voor je energie en in mijn geval ook van mijn werkplezier. Probeer daarom dezelfde taken samen te voegen op hetzelfde moment, plan hiervoor een vast moment in per dag/week. Wat voor jou het meest logische klinkt en blok dit in je agenda.

Werk je met collega’s samen? Laat ze vooral weten dat je niet beschikbaar bent tussen bepaalde tijden, en heel eerlijk: is er ooit een collega naar je toegekomen met een vraag waarvan je dacht dit kon inderdaad niet wachten tot later…?

Bonustip: gebruik die extra tijd die je hiermee verdient vooral om iets voor jezelf te doen. Anders krijg jij straks extra werk, juist omdat je effectief werkt.

Schrijf je taken op voor de werkdag

Misschien wel een open deur, maar als je begint met je werkdag is het wel fijn om te weten welke taken je wil doen. Meestal overschatten mensen zichzelf (doe ik ook nog vaak zat), dus hou dit beperkt tot 1 á 2 hoofdtaken per dag. Spelregel: maak de taken klein en realistisch.

Je hebt beperkte energie en tijd, verdeel dit dan ook goed voor jezelf.

Wat ik in mijn achterhoofd houd als ik mijn wensenlijst maak: Liever één taak extra opschrijven, dan één taak niet af krijgen.

En natuurlijk zijn er nog veel meer tips en handige manieren om je werkdag een stuk aangenamer te maken. Ontdek wat voor jezelf werkt en praat erover met anderen. Dat maakt je werkdag een stuk dragelijker, beloofd.

Tot slot

Je hebt het einde van de pagina bereikt die over een veel voorkomend fenomeen gaat: geen zin meer in werk. Denk je na het lezen, ik heb nog een toevoeging op je tekst of ik zou graag vrijblijvend willen sparren over mijn situatie? Voel je vrij om contact op te nemen!

coach jonathan

Jonathan Neijssel

Over de auteur

Jonathan is eigenaar van JGN Coaching en SEO Boosters. Op deze manier kan hij zijn professionele en menselijke kant combineren. Zijn specialisatie? Tot de kern doordringen en anderen motiveren om te bewegen, zowel zakelijk als privé.